Historie

Založení

Továrna v Bratislavě

Německý výrobce cukrovinek Stollwerck expanduje na východ a zakládá pobočku v Bratislavě. Počáteční kapitál činí 300 000 marek a továrna nese jméno „Císařskokrálovská rakousko-uherská dvorní továrna na čokoládu bratří Stollwerckových“.

Založení Založení
1896–1900

Štolverky dobývají železnici

Mléčné karamelky, tzv. „štolverky“, se prodávají v automatech na všech zastávkách rakousko-uherských železnic. Na konci 19. století se v bratislavské továrně kromě mléčných karamelek vyrábí také marcipán a peprmintové cukrovinky.

1896–1900 1896–1900
1913

Výrobní proces a rozšíření sortimentu

Ve výrobním procesu dominuje manuální práce. Průměrný denní výkon pracovnice v balírně je 25 kg zabalených mléčných karamelek. Výroba se postupně rozšiřuje na čokoládu a dezerty.

Výrobní proces a rozšíření sortimentu Výrobní proces a rozšíření sortimentu
1918 - 1938

Hity první republiky

V období 1. republiky se vyrábí bonboniéry s vlasteneckými jmény jako „Kriváň“ nebo „Detvan“, ovšem nejprodávanějším artiklem v tomto segmentu je bonboniéra „Tu mám rád“. Kilogram tohoto dezertu stojí pro velkoobchodníky 62,50 korun, konečná cena pro spotřebitele se vyšplhala na 85 korun.

Hity první republiky Hity první republiky
1930–1940

Cesta z krize

Vlivem nepříznivých hospodářských poměrů je provoz redukován. V roce 1937 však firma opět hospodaří se ziskem. Celoroční výroba v předválečných letech představuje 2 300 tun výrobků při zaměstnanosti 700 až 800 pracovníků.

Cesta z krize Cesta z krize
1931

Cukrovinky, které přináší radost

Vyráběný sortiment je stále pestřejší a lidé se těší z nových sladkých radostí − čokolády, kakaa, marcipánu, oplatek, kandovaného ovoce a dalších cukrovinek.

Cukrovinky, které přináší radost Cukrovinky, které přináší radost
1939–1945

Těžké válečné časy a výroba konzerv

Během 2. světové války se závod orientuje na výrobu ovocných džemů, marmelád a umělého medu. Je zde vybudována i moderní konzervárna, zpracovávající 500 vagónů ovoce ročně. Výroba čokoládových cukrovinek je omezena.

Těžké válečné časy a výroba konzerv Těžké válečné časy a výroba konzerv
1945

Rudá armáda přichází

V prosinci 1944 je továrna poničena nálety a v dubnu 1945 se závod stává válečnou kořistí Rudé armády, jejíž tříměsíční pobyt spolu s přechodem fronty znamená pro závod větší škody než válečné bombardování. Naštěstí již v červenci 1945 odevzdává Rudá armáda továrnu státu.

Rudá armáda přichází Rudá armáda přichází
1946

Výroba se opět probouzí k životu

Na základě Benešových dekretů je celý závod zkonfiskován. V rámci centralizace hospodářství jsou do něj přesunuty stroje z dalších zkonfiskovaných podniků, zejména z českého pohraničí. Jako první je obnoven provoz konzervárny.

Výroba se opět probouzí k životu Výroba se opět probouzí k životu
1948

Slovenské závody na čokoládu, cukrovinky a ovocné výrobky

Bratislavský závod se stává součástí podniku „Slovenské závody na čokoládu, cukrovinky a ovocné výrobky“. Konzervárna je přesunuta do Rimavskej Soboty a závod zůstává čistě cukrovinkovým.

Slovenské závody na čokoládu, cukrovinky a ovocné výrobky Slovenské závody na čokoládu, cukrovinky a ovocné výrobky
1958

Figaro přichází

Bratislavský závod je přejmenován na FIGARO n. p. a je sloučen se závody FIGARO v Trnavě a Piešťanech. Roku 1963 se FIGARO stává součástí kolosu Československé čokoládovny, který sdružuje všechny československé cukrovinkářské továrny.

Figaro přichází Figaro přichází
1960

Výroba se mění

Figaro zpracovává kakaové boby, vyrábí polotovary, čokoládové, cukrářské a tukové polevy. K produktům patří jak čokoládové, tak nečokoládové cukrovinky, přestávají se vyrábět náročné kolekce, duté figurky, žvýkačky a oplatky.

Výroba se mění Výroba se mění
1960–1970

Obaly Figara získávají popularitu

Obaly produktů vynikají svojí pestrostí. Objevují se motivy hradů, pohádky, kreslené postavičky, auta, ale i nezapomenutelné panenky Lena, Dana a Jana, které se dají z obalů vystřihnout a převlékat do papírových oblečků.

Obaly Figara získávají popularitu Obaly Figara získávají popularitu
1985

Moderní slovenský podnik a jeho růst

Roční produkce překračuje 18 000 tun výrobků. Figaro Bratislava má 36% podíl na celostátní výrobě kakaa a 20% podíl v tabulkových čokoládách. V porovnání s roční předválečnou výrobou se jedná o téměř osminásobný růst.

Moderní slovenský podnik a jeho růst Moderní slovenský podnik a jeho růst
1992–1993

Vzniká akciová společnost

Založena akciová společnost Figaro, kde 67 % akcií získává Jacobs Suchard, který se v roce 1993 spojuje s Kraft General Foods Europe.

Vzniká akciová společnost Vzniká akciová společnost
2000–2013

Figaro přináší novinky a limitované edice

Mezi výrobky Figara patří čokoládové tabulky, pralinky a tyčinky, přičemž nový design obalů uchovává čokoládu déle čerstvou. Rozšířené portfolio je 2x ročně doplňováno limitovanými edicemi.

Figaro přináší novinky a limitované edice Figaro přináší novinky a limitované edice