175 g hladké mouky
1 lžíce kakaa
50 g práškového cukru
100 g másla
1 žloutek
1 lžíce studené vody
300 ml 30% smetany
300 g Figaro čokolády na vaření
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
1 pomeranč
1 lžíce medu
mouka na pomoučení
máslo na vymazání
máslo na vymazání
suché fazole jako závaží
80 minut
8 porcí
Těsto: Ve velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, práškový cukr, přidáme máslo a vypracujeme těsto. Do vzniklé směsi přidáme žloutek a trochu vody. Mícháním získáme hladkou směs. Tu dáme na pomoučenou desku a hněteme do té doby, než je těsto hladké. Nakonec ho zabalíme do alobalu a necháme odstát v ledničce 30 minut. Vychlazené těsto vyválíme na 3 mm široký plát. Formu na koláč (23 cm) vymažeme máslem a dáme do ní vyválené těsto. Formu s těstem necháme opět odstát v ledničce. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na koláč s těstem vyložíme pečícím papírem a zatížíme suchými fazolemi. Pečeme asi 20 minut. Poté sundáme závaží a pečeme dalších 8 minut. Necháme vychladnout. Krém: V hrnci na mírném ohni zahříváme smetanu, postupně přidáváme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme kousky nalámané čokolády a koření. Vše promícháme do hladka. Pak vylijeme na upečené těsto do dortové formy. Necháme zchladnout v ledničce cca 2 hodiny. Zdobení: Pomeranče oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, zalijeme medem a necháme lehce zkaramelizovat na pánvi. Poklademe na dort.