Oreo dortík

Ingredience

  • 190 g hladké mouky
  • 22O g cukru
  • 420 g bílků /8 – 9 ks/
  • Nastrouhaná citronová kůra
  • 5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 3 g soli
  • 75 g másla
  • 10 Oreo sušenek
  • 125 g bílků
  • 250 g cukru krupice
  • 300 g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 24 Oreo sušenek
  • 20 g kakaa Figaro
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g vody
  • 50 g kokosového likéru
60 minut
1 porce
Bílky vyšleháme se solí a cukrem, který vsypáváme na třikrát, do pevného sněhu, ale tak, aby se lehce ohýbala špička. Prosejeme mouku a vmícháme nastrou-hanou citronovou kůru. Lehce spojíme mouku se sněhem a nakonec zalijeme rozpuštěným máslem, ale nesmí být horké. Hmotu rozdělíme na třetiny. Oreo sušenky rozloupneme a seškrábneme krém. Suché sušenky nakrájíme na hrubo a vmícháme do jedné třetiny hmoty, kterou nalijeme do dortové formy o průměru 16 cm a rozetřeme od středu do krajů. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi na 20 minut. Dort necháme vychladnout. Dvě třetiny bílé hmoty rozdělíme na dva pečící papíry a rozetřeme na roládové pláty. Pečeme v rozpálené troubě na 220°C asi 7 minut. Cukr svaříme na bublinu 118°C a zalijeme šlehající se bílky, ve kterých máme vanilku a šleháme do vychladnutí. Do bílkového krému zašleháme měkké máslo. Krém rozdělíme na dvě části. Oreo sušenky rozloupneme a seškrábneme náplň. Sušenky vymixujeme a vmícháme do jedné části krému, můžeme přidat trochu kakaa. Do druhé části krému všleháme náplň ze sušenek. Cukr svaříme s vodou a nakonec vlijeme kokosový likér. Dortový korpus rozřízneme na půl. Na spodní část, kterou potřeme cukrovým rozvarem, rozetřeme bílý krém. Plát sloupneme z pečícího papíru, lehce potřeme cukrovým rozvarem s likérem a potřeme tmavým krémem. Plát s krémem rozkrájíme na proužky asi 7 cm široké. Proužky stáčíme do rolády, až máme průměr dortíku. Stočený dortík položíme na namazanou spodní část korpusu a pokapeme rozvarem s likérem. Opět potřeme bílým krémem a přiložíme druhou část korpusu, kterou máme prokapanou cukrovým rozvarem. Polovinu tmavého krému, který nám zbyl, dobarvíme černým kakaem a omaže-me spodní část dortu, pokračujeme světlejší vrstvou a vršek namažeme bílým krémem. Tím se na dortu vytvoří stínování. Dort dozdobíme dle vlastní fantasie.

© 2025 Mondelez Europe Services GmbH – odštěpný závod Česká republika, Praha IČO 01435485. Všechna práva vyhrazena.