Oreo dortík

Ingredience
- • 190 g hladké mouky
- • 22O g cukru
- • 420 g bílků /8 – 9 ks/
- • Nastrouhaná citronová kůra
- • 5 g kypřícího prášku do pečiva
- • 3 g soli
- • 75 g másla
- • 10 Oreo sušenek
- • 125 g bílků
- • 250 g cukru krupice
- • 300 g másla
- • 1 vanilkový lusk
- • 24 Oreo sušenek
- • 20 g kakaa Figaro
- • 80 g cukru krupice
- • 80 g vody
- • 50 g kokosového likéru
60 minut
1 porce
Bílky vyšleháme se solí a cukrem, který vsypáváme na třikrát, do pevného sněhu, ale tak, aby se lehce ohýbala špička. Prosejeme mouku a vmícháme nastrou-hanou citronovou kůru. Lehce spojíme mouku se sněhem a nakonec zalijeme rozpuštěným máslem, ale nesmí být horké. Hmotu rozdělíme na třetiny. Oreo sušenky rozloupneme a seškrábneme krém. Suché sušenky nakrájíme na hrubo a vmícháme do jedné třetiny hmoty, kterou nalijeme do dortové formy o průměru 16 cm a rozetřeme od středu do krajů. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi na 20 minut. Dort necháme vychladnout. Dvě třetiny bílé hmoty rozdělíme na dva pečící papíry a rozetřeme na roládové pláty. Pečeme v rozpálené troubě na 220°C asi 7 minut. Cukr svaříme na bublinu 118°C a zalijeme šlehající se bílky, ve kterých máme vanilku a šleháme do vychladnutí. Do bílkového krému zašleháme měkké máslo. Krém rozdělíme na dvě části. Oreo sušenky rozloupneme a seškrábneme náplň. Sušenky vymixujeme a vmícháme do jedné části krému, můžeme přidat trochu kakaa. Do druhé části krému všleháme náplň ze sušenek. Cukr svaříme s vodou a nakonec vlijeme kokosový likér. Dortový korpus rozřízneme na půl. Na spodní část, kterou potřeme cukrovým rozvarem, rozetřeme bílý krém.
Plát sloupneme z pečícího papíru, lehce potřeme cukrovým rozvarem s likérem a potřeme tmavým krémem. Plát s krémem rozkrájíme na proužky asi 7 cm široké. Proužky stáčíme do rolády, až máme průměr dortíku. Stočený dortík položíme na namazanou spodní část korpusu a pokapeme rozvarem s likérem.
Opět potřeme bílým krémem a přiložíme druhou část korpusu, kterou máme prokapanou cukrovým rozvarem. Polovinu tmavého krému, který nám zbyl, dobarvíme černým kakaem a omaže-me spodní část dortu, pokračujeme světlejší vrstvou a vršek namažeme bílým krémem. Tím se na dortu vytvoří stínování. Dort dozdobíme dle vlastní fantasie.