190 g hladké mouky
22O g cukru
420 g bílků /8 – 9 ks/
Nastrouhaná citronová kůra
5 g kypřícího prášku do pečiva
3 g soli
75 g másla
10 Oreo sušenek
125 g bílků
250 g cukru krupice
300 g másla
1 vanilkový lusk
24 Oreo sušenek
20 g kakaa Figaro
80 g cukru krupice
80 g vody
50 g kokosového likéru
60 minut
1 porce
Bílky vyšleháme se solí a cukrem, který vsypáváme na třikrát, do pevného sněhu, ale tak, aby se lehce ohýbala špička. Prosejeme mouku a vmícháme nastrou-hanou citronovou kůru. Lehce spojíme mouku se sněhem a nakonec zalijeme rozpuštěným máslem, ale nesmí být horké. Hmotu rozdělíme na třetiny. Oreo sušenky rozloupneme a seškrábneme krém. Suché sušenky nakrájíme na hrubo a vmícháme do jedné třetiny hmoty, kterou nalijeme do dortové formy o průměru 16 cm a rozetřeme od středu do krajů.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi na 20 minut.
Dort necháme vychladnout.
Dvě třetiny bílé hmoty rozdělíme na dva pečící papíry a rozetřeme na roládové pláty. Pečeme v rozpálené troubě na 220°C asi 7 minut.
Cukr svaříme na bublinu 118°C a zalijeme šlehající se bílky, ve kterých máme vanilku a šleháme do vychladnutí. Do bílkového krému zašleháme měkké máslo.
Krém rozdělíme na dvě části.
Oreo sušenky rozloupneme a seškrábneme náplň. Sušenky vymixujeme a vmícháme do jedné části krému, můžeme přidat trochu kakaa.
Do druhé části krému všleháme náplň ze sušenek.
Cukr svaříme s vodou a nakonec vlijeme kokosový likér.
Dortový korpus rozřízneme na půl.
Na spodní část, kterou potřeme cukrovým rozvarem, rozetřeme bílý krém.
Plát sloupneme z pečícího papíru, lehce potřeme cukrovým rozvarem s likérem a potřeme tmavým krémem. Plát s krémem rozkrájíme na proužky asi 7 cm široké. Proužky stáčíme do rolády, až máme průměr dortíku. Stočený dortík položíme na namazanou spodní část korpusu a pokapeme rozvarem s likérem.
Opět potřeme bílým krémem a přiložíme druhou část korpusu, kterou máme prokapanou cukrovým rozvarem.
Polovinu tmavého krému, který nám zbyl, dobarvíme černým kakaem a omaže-me spodní část dortu, pokračujeme světlejší vrstvou a vršek namažeme bílým krémem. Tím se na dortu vytvoří stínování. Dort dozdobíme dle vlastní fantasie.