250 g sušenky Esíčka Opavia
70 g másla
2 žloutky
200 g tmavé čokolády 65% Figaro
30 g kakaového prášku
200 g zakysané smetany
300 g tvarohu
2 vejce
1 g soli
60 g medu
5 g jemně nastrouhané pomerančové kůry
Vanilka - alternativa
100 g mléčné polevy Figaro
90 g smetany na šlehání
60 minut
1 porce
Nadrcené sušenky smícháme s máslem a žloutky a velmi dobře uhněteme. Koláčovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem. Hmotu pečlivě vmačkáme po celém obvodu a dnu.
Do mísy dáme zakysanou smetanu, tvaroh, med, sůl, vanilku a nastrouhanou pomerančovou kůru. Vše prošleháme a vlijeme rozpuštěnou čokoládu, opět prošleháme. Nakonec přidáme po jednom vejce.
Náplň vlijeme do připravené formy a dáme péci do rozehřáté trouby na 130°C na 30 – 35 minut.
Náplň bude kompaktní, ne tekutá, ale nebude pevná jak známe z klasického tvarohového pečeného dortu.
Smetanu zahřejeme a přelijeme čokoládu v misce. Mícháme až do úplného rozpuštění.
Lehce necháme zchladnout a přelijeme koláč.
Můžeme ozdobit dle příležitosti, či podávat s našlehanou smetanou.