Tvarohový čokoládový koláč

Ingredience

  • 250 g sušenky Esíčka Opavia
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 200 g tmavé čokolády 65% Figaro
  • 30 g kakaového prášku
  • 200 g zakysané smetany
  • 300 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 g soli
  • 60 g medu
  • 5 g jemně nastrouhané pomerančové kůry
  • Vanilka - alternativa
  • 100 g mléčné polevy Figaro
  • 90 g smetany na šlehání
60 minut
1 porce
Nadrcené sušenky smícháme s máslem a žloutky a velmi dobře uhněteme. Koláčovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem. Hmotu pečlivě vmačkáme po celém obvodu a dnu. Do mísy dáme zakysanou smetanu, tvaroh, med, sůl, vanilku a nastrouhanou pomerančovou kůru. Vše prošleháme a vlijeme rozpuštěnou čokoládu, opět prošleháme. Nakonec přidáme po jednom vejce. Náplň vlijeme do připravené formy a dáme péci do rozehřáté trouby na 130°C na 30 – 35 minut. Náplň bude kompaktní, ne tekutá, ale nebude pevná jak známe z klasického tvarohového pečeného dortu. Smetanu zahřejeme a přelijeme čokoládu v misce. Mícháme až do úplného rozpuštění. Lehce necháme zchladnout a přelijeme koláč. Můžeme ozdobit dle příležitosti, či podávat s našlehanou smetanou.

© 2025 Mondelez Europe Services GmbH – odštěpný závod Česká republika, Praha IČO 01435485. Všechna práva vyhrazena.