Tvarohový čokoládový koláč

Tvarohový čokoládový koláč

Ingredience

  • 250 g sušenky Esíčka Opavia

  • 70 g másla

  • 2 žloutky

  • 200 g tmavé čokolády 65% Figaro

  • 30 g kakaového prášku

  • 200 g zakysané smetany

  • 300 g tvarohu

  • 2 vejce

  • 1 g soli

  • 60 g medu

  • 5 g jemně nastrouhané pomerančové kůry

  • Vanilka - alternativa

  • 100 g mléčné polevy Figaro

  • 90 g smetany na šlehání

60 minut

1 porce

Nadrcené sušenky smícháme s máslem a žloutky a velmi dobře uhněteme. Koláčovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem. Hmotu pečlivě vmačkáme po celém obvodu a dnu.
Do mísy dáme zakysanou smetanu, tvaroh, med, sůl, vanilku a nastrouhanou pomerančovou kůru. Vše prošleháme a vlijeme rozpuštěnou čokoládu, opět prošleháme. Nakonec přidáme po jednom vejce.
Náplň vlijeme do připravené formy a dáme péci do rozehřáté trouby na 130°C na 30 – 35 minut.
Náplň bude kompaktní, ne tekutá, ale nebude pevná jak známe z klasického tvarohového pečeného dortu.
Smetanu zahřejeme a přelijeme čokoládu v misce. Mícháme až do úplného rozpuštění.
Lehce necháme zchladnout a přelijeme koláč.
Můžeme ozdobit dle příležitosti, či podávat s našlehanou smetanou.